Chtěli byste zhubnout?

Rádi vám poradíme jak na to
a co byste měli správně jíst OBJEDNAT ZDE
Osobní jídelníček Osobní poradna
Právě se nacházíte:

 

Pečivo je základní součástí racionálního jídelníčku. Již před 10 tisíci lety začali lidé zpracovávat obilná zrna a připravovat z nich různé formy pečiva. Nejčastější surovinou pro výrobu pekařských výrobků je v našich krajinách pšeničná a žitná mouka.

Bílé pečivo je připraveno z mouky, která byla zbavena obalových vrstev (otrub) a klíčku obilného zrna. Bohužel právě v povrchových vrstvách obilky se nachází většina vlákniny, esenciálních mastných kyselin, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Proto je bílá mouka, resp. bílé pečivo pouze jen dodavatelem energie s nízkým obsahem biologicky hodnotných látek.

Z tohoto důvodu bychom měli upřednostňovat pečivo připravené z celozrnné mouky. Ta není vymílaná a ponechává si maximum všech původních nutrientů. Celozrnné pečivo obsahuj v průměru 9x více vlákniny než pečivo bílé. Vyšším obsahem vlákniny se snižuje glykemický index potraviny, jehož následkem je delší pocit zasycení a stabilnější hladina krevního cukru. Praktickou nevýhodou celozrnných výrobků je jejich kratší trvanlivost. Důvodem je vyšší obsah nenasycených mastných kyselin, které snadno podléhají oxidaci a žluknutí. Dalším negativem je vyšší obsah kyseliny fytové v povrchové vrstvě obilky, která snižuje vstřebatelnost některých minerálních látek (vápník, železo, zinek, hořčík). Za nižší spotřebou celozrnného pečiva může stát i jeho vyšší cena.Výše zmiňovaná pozitiva celozrnného pečiva však výrazně převyšují tyto tři méně příznivé skutečnosti.

Problémem je, že většina tmavého pečiva na našem trhu vyrobena z celého zrna není! Tmavá barva není jednoznačnou zárukou, že původní mouka nebyla zbavena povrchových vrstev. Pekaři přidávají do těsta z bílé mouky směs pražených obilovin, které dodají finálnímu produktu „celozrnnou“ barvu. Podobně se za tímto účelem užívá i potravinářských barviv. Takto upravené bílé pečivo prodávají za vyšší cenu. U balených výrobků je dobré orientovat se dle výčtu použitých surovin na obale. U celozrnného pečiva by měla jako první položka v seznamu použitých surovin figurovat celozrnná mouka. U výrobků prodávaných bez originálního obalu se o složení informujte u prodejce.

Označení „vícezrnné“ pečivo nesou výrobky, které byly připraveny z většího počtu různých obilnin, kdy přidány mohou být i luštěniny a olejniny. Stejně tak může být pro přípravu vícezrnného pečiva použita mouka z celého zrna nebo jen zásobního endospermu zbaveného o klíček a obalové vrstvy („bílá“ varianta).

Pro fyzicky aktivního jedince je výhodou, že v malém objemu poskytují cereální výrobky velké množství komplexních sacharidů – optimálního dodavatele energie. Většina druhů pečiva má podobné složení živin a mikronutrientů. Obsah polysacharidů v pečivu se pohybuje v rozmezí 45 a 60%. Bílkoviny tvoří 8-12% a tuky kolem 1 až 2% obsahu. Výsledná energetická hodnota bývá mezi 200-300 kcal (850-1350 kJ) ve 100 g. Výrobky posypané olejnatými semeny (seznam, slunečnice, lněné semínko, mák…) jsou energeticky vydatnější.

Díky vysokému obsahu sacharidů je výhodné konzumovat pečivo ráno na snídani, v tréninkové dny i na svačiny či večeři. Po náročné fyzické aktivitě se pečivem výborně doplňují vyčerpané glykogenové zásoby. Ve dnech s nižším množství pohybu však pekařské výrobky konzumujte v menším množství, zvláště pak večer. Hrozilo by riziko, že nevyužitý škrob se při pozitivní energetické bilanci bude ukládat v podobě triglyceridů do tukových buněk.

Objednat
Skupiny Google
Zdravé hubnutí
Navštívit tuto skupinu
Speciální výživa

Ke každému klientovi přistupujeme zcela individuálně, protože každý jsme jiný.

Více info
Jméno a příjmení
Město
Telefon
Email
Nejlepší čas pro zavolání
Poznámka