Chtěli byste zhubnout?

Rádi vám poradíme jak na to
a co byste měli správně jíst OBJEDNAT ZDE
Osobní jídelníček Osobní poradna
Právě se nacházíte:
Nebudeme Vám samozřejmě klást na duši, že není při hubnutí vhodné pít sladké nápoje, které obsahují mnoho kalorií, to už jste určitě sami slyšeli. Podívejme se ale na méně známé chyby, kterých se můžeme vyvarovat:

 Jakékoli „obecné doporučení pro všechny“ znamená hodně nepřesné doporučení.

 Často najdete na Internetu doporučení 2,5 litru denně, 3 litry denně apod. Ale je přeci jasné, že množství potřebných tekutin závisí na váze člověka, jeho zdravotním stavu a na fyzické zátěži. Základní pravidlo zní: pokud netrpíte žádnou závažnější nemocí a nevystavujete se zvýšené fyzické zátěži, stačí Vám cca 30 ml na 1 kg váhy. Čili pokud vážíte 80kg, potřebujete cca 2,4 litru tekutin denně. A když sportujeme? O kolik zvýšit příjem tekutin? Při kardio zátěži (typická právě pro hubnutí), vypotíme cca 0,6 – 1 litr potu za hodinu. Zdá se to jako velké množství, ale je to tím, že plocha naší kůže měří 1,5 až 2 metry čtvereční. Po hodině sportování bychom tedy měli tělu dodat až litr tekutin navíc.


  •  Rozložení příjmu tekutin

O výběru správných tekutin bylo napsáno dost, ale málokde se dočtete, že v klidovém stádiu naše ledviny zpracují maximálně 0,4 litru tekutin za hodinu. Pokoušet se tedy během hodiny „dohnat resty“ z celého dne a vypít litr tekutin najednou pouze znamená zátěž na ledviny. Jiná věc je během sportu, během zvýšené námahy nebo ve vysokých teplotách – musíme totiž kompenzovat pocení. Ale při normálních okolnostech představuje 0,4 litru maximální množství tekutin, které bychom měli za hodinu přijmout.

  •  Výběr správné vody

Před rokem 2000 se minerální vody vychvalovaly jako nejlepší základ pro správný pitný režim, dnes se zase kritizují s tím, že příliš mnoho minerálů škodí. Příliš mnoho minerálů sice opravdu škodí, ale je třeba rozlišovat, kterých má průměrný český člověk přebytek a kterých zase nedostatek.  Česká populace prokazatelně trpí nedostatkem hořčíku a naopak nadbytkem sodíku. Z toho vyplývá, že když pijeme minerální vodu, vybírejme takovou, která obsahuje málo sodíku a hodně hořčíku. Takovou je například Magnesia (ne, nedostal jsem žádné peníze za to, že tady vychvaluji Magnesii :-)). Pokud si tedy najdete minerální vodu s obsahem do 10 mg sodíku na litr, s vápníkem do 100 mg na litr a s nižším obsahem i ostatních minerálů, nemusíte mít strach vypít 0,5 – 1 litr denně. Je lepší voda balená nebo z kohoutku? Ve většině měst by měla být kvalita srovnatelná. Voda z kohoutku však obsahuje chlór, což našemu tělu příliš neprospívá. Voda z kohoutku tedy potřebuje alespoň 4 hodiny odstát.  

Objednat
Skupiny Google
Zdravé hubnutí
Navštívit tuto skupinu
Speciální výživa

Ke každému klientovi přistupujeme zcela individuálně, protože každý jsme jiný.

Více info
Jméno a příjmení
Město
Telefon
Email
Nejlepší čas pro zavolání
Poznámka